facebook
Dobré odpoledne, je středa 24.4.2024 a svátek slaví Marek

6. Vyrobte si domácí hummus


Ilustrační fotografie


Doba přípravy:
15 minut

 

Na 2 porce:
1 konzervu s cizrnou (asi 250 g), šťávu z poloviny citronu, 1 stroužek česneku, trochu piniových oříšků, olivový olej, 1 lžičku mletého koriandru, ½ lžičky mletého kmínu, špetku chilli, sůl, ½ kávové lžičky sezamové pasty (nebo-li tahini), celozrnný chléb (2 ks), zelenina jako příloha (např. červená paprika)


Postup:
Cizrnu z konzervy propláchněte a nasypte do mixéru. Přidejte šťávu z citronu, 1 polévkovou lžíci olivového oleje, česnek, piniové oříšky, koriandr, kmín, chilli, tahini a sůl. Rozmixujte, pokud je směs příliš hustá, přidejte trochu vody. Hotovou směs namažte na celozrnný chléb a ozdobte zeleninou.


Přínos pro Vaše tělo:
cizrna – tato luštěnina pocházející ze stř. Asie má oříškovou chuť, vysoký obsah polysacharidů, bílkovin, vlákniny, lysinu a vitaminu E, který posiluje obranyschopnost organismu, chrání srdce a udržuje zdravou kůži a vlasy.  Obsahuje také zinek, železo, draslík, kyselinu listovou a nenasycené mastné kyseliny, které snižují hladinu cholesterolu
citron – obsahuje vitamin C (posiluje obranyschopnost těla), karotenoidy, vitaminy skupiny B, pektiny, draslík, fosfor, sodík, vápník a železo a flavonoidy, jež mají antioxidační vlastnosti; citron posiluje tepny, vlasy, nehty a pokožku, působí preventivně proti křečovým žilám; vlažná voda s citronem stimuluje trávení, pomáhá zmírňovat krvácení při silné menstruaci a těhotným ženám ulevuje od nevolnosti
piniové oříšky – jsou to semínka borovice Pinus Pinea, obsahují tuky ve formě nenasycených mastných kyselin, bílkoviny, vit. B1 a železo; ze semínek jsou nejlépe stravitelné, posilují centrální nervovou soustavu, jsou účinné při stresu, proti suchému kašli, na anémii, zlepšují průchodnost střev, posilují také pohlavní orgány a plíce
česnek – je přírodní antibiotikum s protizánětlivými účinky; obsahuje vit. A, B, C, vápník, jód a selen, chrání před nachlazením a chřipkou, pomáhá při bolestech v krku a při angínách; posiluje imunitní systém, zlepšuje krevní oběh, podporuje činnost srdce a pročišťuje cévy; podporuje metabolismus a je významným pomocníkem při hubnutí
olivový olej – má vysoký obsah mono-nenasycených kyselin a vitaminu E s antioxidačními účinky; vhodné je vybírat z panenských olejů (extrapanenský, panenský či obyčejný – liší se volnou kyselostí), které se vyrábí mechanickým postupem; rafinované oleje se zpracovávají za vysokých teplot a jejich nutriční hodnota se tím snižuje; olivový olej obsahuje vit. A, D, E, K, dalším vitaminům rozpustným v tucích pomáhá olej při jejich vstřebávání do organismu; podporuje metabolismus a napomáhá trávení
koriandr – pochází z Blízkého východu, čím je při sklizni zralejší, tím lépe; obsahuje silice (pomáhají tělu v boji s viry a bakteriemi), antioxidanty, vit. A, B, C, PP a minerály vápník, sodík, fosfor a draslík; má protizánětlivé vlastnosti, povzbuzuje činnost žaludku, pomáhá při trávení a střevních potížích
kmín – má skvělé větropudné účinky, podněcuje činnosti střev a žaludku; ženám pomáhá při menstruačních bolestech a chudokrevnosti; kmínový čaj zvyšuje tvorbu mateřského mléka, kojenému dítěti pomáhá proti nadýmání; kmín se také používá ke zlepšení činnosti ledvin a vykašlávání, pro děti je vhodný proti kolikám a kašli
chilli – pochází ze střední Ameriky, obsahuje kapsacain, který je původcem tepla a pálení, zároveň chrání proti rozvoji nádorových onemocnění; chilli potlačuje chuť k jídlu a zrychluje metabolismus, je tedy účinné pro úbytek hmotnosti;
tahini – nebo-li sezamová pasta, obsahuje vysoké množství vitaminu E, dále vitaminy skupiny B, lecitin, fosfor, draslík, zinek, hořčík a železo; je velkým zdrojem vápníku a bílkovin s velkým množstvím nenasycených tuků, lehce stravitelná, vhodná při redukci hmotnosti; pomáhá také udržovat zdravou kůži, zvyšuje imunitu a zlepšuje látkovou výměnu, v neposlední řadě má dobrý vliv na premenstruační syndrom a je vhodná pro těhotné a kojící ženy; tahini se dá koupit nebo vyrobit ze sezamových semínek a olivového oleje, ve dvou variantách – z neloupaných semínek (tzv. hnědá pasta) nebo z loupaných
červená paprika – obsahuje více vitaminu C, než pomeranč, dále betakaroten, karoten lykopen, vitaminy B1, B2, E a minerální látky draslík, hořčík, vápník, železo, zinek a jód; posiluje obranyschopnost, stimuluje za žívání, funguje jako prevence chřipkových onemocnění
sůl – pozor na nadměrné solení! V malých dávkách má sůl povzbuzující účinky, při přemíře soli dochází k poškození jater a ledvin, zvyšuje se krevní tlak, pokožka se stává suchá; sodík obsažený v soli při nadměrné konzumaci poškozuje cévy a srdeční tkáň; sůl zabraňuje vylučování odpadních látek z těla, mnohé světové kuchyně ji úspěšně nahrazují používáním různých druhů koření; hodnotnějšími variantami klasické soli jsou mořská, atlantská nebo himálajská sůl





11. pomazánka se sardinkami a ricottou

Vykouzlete za pár minut skvělou rybí pomazánku ve své nejzdravější podobě! A budete překvapeni - nechybí v ní ani majonéza. Dodáte tělu pořádnou dávku nenasycených mastných kyselin omega 3, vitaminů, i minerálních látek, a až ochutnáte, nebudete hledat jinou...

10. Pomazánka z avokáda a ricotty

Vyrobte si za pár minut jemnou pomazánku s nutričně velmi bohatým sýrem ricotta a posilujícím avokádem.

9. Pohanková snídaně

Máte ráno málo času na přípravu snídaně? Namočte večer trochu pohanky do vody, ráno ji během 5ti minut proměníte v kaši nebo koktejl. Stačí přidat kousek ovoce a rychlá, levná a přitom vydatná snídaně je na světě.

Podělte se o své názory na tento článek.
zalozka