facebook
Dobrý podvečer, je pátek 19.4.2024 a svátek slaví Marcela

2. Vydatná ovesná kaše


Ilustrační fotografie


Doba přípravy:
10 minut


Na jednu porci:
½ hrnku ovesných vloček, 2 lžíce průmyslově nezpracovaných otrub (např. pšeničných), 2 lžíce lněných semínek (můžou být i mletá, ale celá semínka v kaši krásně křupou), 250 ml vody, 100 ml mléka, něco na dochucení (sušené švestky, med, rozinky, skořici, marmeládu,…)


Postup:
Do vroucí vody nasypte ovesné vločky, otruby a lněné semínko a nechte směs spojit. Při mírné teplotě vařte 3-5 minut, dokud kaše nezhoustne. Přilijte mléko a ještě chviličku povařte. Odstavte a vmíchejte přísady na dochucení.


Přínos pro Vaše tělo:
ovesné vločky - obsahují vit. A, B1, B2, E, D, kyselinu listovou a pantothenovou, omega 3 a omega 6 mastné kyseliny a min. látky (železo, vápník, draslík, fosfor, hořčík, zinek, měď a mangan.), díky velkému množství sacharidů dodávají tělu energii; esenciální aminokyseliny jsou důležité pro tvoření svalové hmoty; vločky odbourávají tuk a cholesterol z těla a posilují imunitní systém
pšeničné otruby - obsahují proteiny, tuky, vitamíny, minerály, 43% obsahu tvoří vláknina; zabraňují zácpě, snižují hladinu cholesterolu, měly by se konzumovat vařené, aby netvořily nerozpustné směsi železa, zinku a vápníku, pozor - maximální dávka jsou 2 polévkové lžíce denně
lněné semínko - obsahuje vlákninu, omega 3 mastné kyseliny, bílkoviny, vitaminy B, C, E a minerály (železo, draslík, vápník a hořčík); podporuje zažívání, působí proti zácpě, čistí střeva, játra a ledviny,  účinky má i na kardiovaskulární a pohybový systém; doporučená denní dávka jsou 2 polévkové lžíce, je potřeba je rozkousat nebo předem nadrtit, nejlépe ručně v hmoždíři (celá semínka jsou nestravitelná)
sušené švestky - obsahují vit. E, minerály fosfor, draslík, vápník, hořčík a síru, pektiny, organické kyseliny, vlákninu a třísloviny; pomáhají při onemocnění ledvin, jater a krevního oběhu, chrání před infarktem, snižují hladinu cholesterolu, působí projímavě.
med - zvyšuje přirozenou odolnost organismu, obsahuje mnoho vitaminů (A, B-komplex, C, D, H, K, E, P) a min. látek (fosfor, vápník, sodík, draslík, síru, mangan, železo, křemík a hořčík), nezatěžuje trávicí systém, je to okamžitý zdroj energie, pozor - neměl by se zahřívat na teplotu vyšší než 40 C, ztrácí pak vitaminy a enzymy
rozinky - pomáhají peristaltice, obsahují vit. A, C, E, antioxidanty, inulin pro příznivou střevní bakteriální mikrofloru, prospívají zubům a dásním (zastavují růst bakterií v ústech)
skořice - štěpí tuky, zahřívá a stimuluje zažívací trakt, zklidňuje koliky, průjmy a nevolnosti, má dezinfekční účinky, čistí krev





11. pomazánka se sardinkami a ricottou

Vykouzlete za pár minut skvělou rybí pomazánku ve své nejzdravější podobě! A budete překvapeni - nechybí v ní ani majonéza. Dodáte tělu pořádnou dávku nenasycených mastných kyselin omega 3, vitaminů, i minerálních látek, a až ochutnáte, nebudete hledat jinou...

10. Pomazánka z avokáda a ricotty

Vyrobte si za pár minut jemnou pomazánku s nutričně velmi bohatým sýrem ricotta a posilujícím avokádem.

9. Pohanková snídaně

Máte ráno málo času na přípravu snídaně? Namočte večer trochu pohanky do vody, ráno ji během 5ti minut proměníte v kaši nebo koktejl. Stačí přidat kousek ovoce a rychlá, levná a přitom vydatná snídaně je na světě.

Podělte se o své názory na tento článek.
zalozka