facebook
Dobrý podvečer, je pátek 19.4.2024 a svátek slaví Marcela

10. Pomazánka z avokáda a ricotty


Ilustrační fotografie


Doba přípravy:
10 minut


Na 2 porce:
1 polovinu avokáda, 100 g (asi 3 polévkové lžíce) ricotty, 1 stroužek česneku, trochu šťávy z citronu, sůl, pepř, celozrnné pečivo, piniové oříšky na posypání a rajče jako přílohu


Postup:
Rozřízněte avokádo na poloviny, vyjměte pecku a jednu polovinu avokáda vydlabejte do mističky. Přidejte ricottu, prolisovaný česnek, citronovou šťávu, sůl a pepř, a důkladně promíchejte. Podle chuti můžete přidat ještě trochu citronové šťávy nebo soli. Namažte na celozrnný chléb, můžete posypat trochou piniových oříšků. Pomazánku s pečivem skvěle doplní na plátky nakrájené rajče.


Přínos pro Vaše tělo:


avokádo – velmi prospěšné pro těhotné a kojící ženy, působí proti únavě a na posílení organismu; obsahuje velké množství nenasycených mastných kyselin, dále bílkoviny, karoteny + vit. E (antioxidanty), vit. C a B-komplex, proteiny, lecitin, minerální látky; snižuje hladinu inzulinu, je skvělým pomocníkem při hubnutí, zlepšuje stav pleti a vlasů, podporuje soustředění


ricotta – existuje několik druhů v závislosti na použití kravského, kozího nebo ovčího mléka a způsobu zpracování; italská ricotta se vyrábí solením a vysušováním tvarohu, klasická ricotta se vyrábí ze syrovátky; má sladkou a jemnou chuť, používá se do pomazánek, při vaření a na dezerty; obsahuje velké množství vápníku, vitamíny A, B1, B2 a B3 a minerální látky sodík, fosfor a draslík; má nízký obsah tuku a vysoký obsah bílkovin


česnek – je přírodní antibiotikum s protizánětlivými účinky; obsahuje vit. A, B, C, vápník, jód a selen, chrání před nachlazením a chřipkou, pomáhá při bolestech v krku a při angínách; posiluje imunitní systém, zlepšuje krevní oběh, podporuje činnost srdce a pročišťuje cévy; podporuje metabolismus a je významným pomocníkem při hubnutí


citron – obsahuje vitamin C (posiluje obranyschopnost těla), karotenoidy, vitaminy skupiny B, pektiny, draslík, fosfor, sodík, vápník a železo a flavonoidy, jež mají antioxidační vlastnosti; citron posiluje tepny, vlasy, nehty a pokožku, působí preventivně proti křečovým žilám; vlažná voda s citronem stimuluje trávení, pomáhá zmírňovat krvácení při silné menstruaci a těhotným ženám ulevuje od nevolnosti


sůl – pozor na nadměrné solení! V malých dávkách má sůl povzbuzující účinky, při přemíře soli dochází k poškození jater a ledvin, zvyšuje se krevní tlak, pokožka se stává suchá; sodík obsažený v soli při nadměrné konzumaci poškozuje cévy a srdeční tkáň; sůl zabraňuje vylučování odpadních látek z těla, mnohé světové kuchyně ji úspěšně nahrazují používáním různých druhů koření; hodnotnějšími variantami klasické soli jsou mořská, atlantská nebo himálajská sůl


pepř – koření se získává z plodů pepřovníku černého; černý pepř jsou ještě nedozrálé bobule, které se sklízí ve chvíli, kdy lehce červenají, při sušení pak získávají svou hnědočernou barvu; zelený pepř jsou bobule sklizené už ve chvíli, kdy jsou ještě plně zelené, pro zachování barvy a vůně se nakládají do octa nebo solného nálevu; červený pepř se získává podobně jako zelený, ale bobulky se sklízí, až když se vybarví do červena; bílý pepř jsou už zralé bobule, ze kterých byla máčením a drcením odstraněna vnější slupka, bobule se pak také suší a získávají svou žlutošedou barvu; bílý pepř má jemnější chuť i vůni; podporuje trávení, stimuluje krevní oběh a zvyšuje krevní tlak (pomáhá od studených rukou a nohou), silice z pepře stimulují produkci slin a trávicích šťáv; mírně však dráždí sliznici a neměli bychom to s ním přehánět, je vhodné jej přidávat k tučným nebo hůře stravitelným pokrmům


celozrnné pečivo – zasytí Vás na delší dobu než bílé pečivo díky nižšímu GI; použitá celá zrna jsou bohatá na vitaminy, minerály, vlákninu i esenciální mastné kyseliny; označení „celozrnné“ může mít jen pečivo, které obsahuje 80 a více % celozrnné mouky, označení „vícezrnné“ pečivo znamená, že min. 5 % mouky pochází z jiných obilovin, než je pšenice a žito, a tato mouka nemusí být celozrnná. Pozor na „tmavé“ pečivo, což je termín, který určuje pouze barvu pečiva (ta bývá většinou dosažena karamelem, praženým ječmenem nebo žitem), s celozrnnou moukou nemá nic společného


piniové oříšky – jsou to semínka borovice Pinus Pinea, obsahují tuky ve formě nenasycených mastných kyselin, bílkoviny, vit. B1 a železo; ze semínek jsou nejlépe stravitelné, posilují centrální nervovou soustavu, jsou účinné při stresu, proti suchému kašli, na anémii, zlepšují průchodnost střev, posilují také pohlavní orgány a plíce
 

rajče – obsahuje 92 % vody, vlákninu, kyselinu listovou, citronovou a jablečnou, vitaminy A, B, C, D, F a K, velké množství draslíku a zinku (je důležitý pro tvorbu hormonů), brom (má zklidňující účinky), dále vápník, železo, měď, fosfor, hořčík,… rajčata jsou také zdrojem tyraminu, který zvyšuje hladinu cukru v krvi a krevní tlak a vyvolává zlepšení nálady; jsou močopudná a lehce projímavá, doporučuje se jejich konzumace při ledvinových a srdečních chorobách; rajče má antioxidační účinky





11. pomazánka se sardinkami a ricottou

Vykouzlete za pár minut skvělou rybí pomazánku ve své nejzdravější podobě! A budete překvapeni - nechybí v ní ani majonéza. Dodáte tělu pořádnou dávku nenasycených mastných kyselin omega 3, vitaminů, i minerálních látek, a až ochutnáte, nebudete hledat jinou...

9. Pohanková snídaně

Máte ráno málo času na přípravu snídaně? Namočte večer trochu pohanky do vody, ráno ji během 5ti minut proměníte v kaši nebo koktejl. Stačí přidat kousek ovoce a rychlá, levná a přitom vydatná snídaně je na světě.

8. Jáhlová snídaně

Nebojte se jáhlů! V kombinaci s exotickými přísadami, jako jsou datle, mandarinka a kardamom, si připravíte zajímavou a výživnou snídani, která posílí Váš organismus a dodá Vám potřebný náboj. Netradiční snídaně, skvělá před duševní nebo fyzickou námahou.

Podělte se o své názory na tento článek.
zalozka