facebook
Příjemnou noc, je středa 24.4.2024 a svátek slaví Marek

Sladký život s cukrem


Ilustrační fotografie


Milujeme sladké věci – sladké snídaně, svačiny, dezerty… mnoho z nás si život bez sladkostí nedokáže představit a to už dávno nejsme děti. Všude slyšíme, že cukr je bílý jed, ale jak to udělat, když je téměř ve všem?

 

Rozumným řešením je pokusit se omezit nákup potravin, které cukr obsahují. Nejenže si podle hodnoty na obalu málokdo dokáže představit, kolik cukru výrobek vlastně obsahuje (např. v 1,5 litrové lahvi ochucené vody to může být až 7 kostek!), ale hlavně nemáme možnost ovlivnit, jaké formy cukru výrobce používá. V současnosti tak oblíbený glukózo-fruktózový sirup (nebo jen glukózový sirup), který na většině obalů najdete, se získává z kukuřičného nebo pšeničného škrobu. Tento sirup je levnější a má mnohem vyšší sladivost, než běžný cukr. Velký obsah fruktózy v sirupu způsobuje ukládání tuku okolo břišních orgánů, má vliv na rozvoj cukrovky II. typu, a navíc tuk, na který se cukr přeměňuje, se ukládá v cévách a zvyšuje riziko srdečních onemocnění. Tento sirup vlivem fruktózy vyvolává pocit hladu. Předmětem velkých diskuzí je i fakt, že se často vyrábí z geneticky modifikované kukuřice.


Cukr se vyrábí z cukrové řepy a cukrové třtiny, má vysoký obsah energie (vysoký glykemický index), ale žádné další živiny. Je to sacharóza, kterou tělo musí rozštěpit na glukózu a fruktózu, aby mohlo cukr využít k výživě buněk. Při štěpení spotřebovává vitamin B, vápník a hořčík. Cukr přispívá k obezitě, urychluje stárnutí a podporuje bakterie, které způsobují zubní kaz a poškození skloviny. Měli bychom jej konzumovat ve velmi omezeném množství, právě i s ohledem na to, že skryté cukry se nachází v mnoha potravinách a nápojích (většinu cukru lidé konzumují v nealkoholických nápojích). Hnědý řepkový cukr obsahuje oproti bílému alespoň zbytky melasy, některé minerální látky a aminokyseliny, proto bychom jej měli upřednostnit před rafinovaným bílým cukrem.


Při vaření i slazení nápojů je vhodné cukr nahrazovat užitečnějšími sladily, např. obilnými slady, medem, sirupem z agáve nebo javorovým sirupem. Zkuste si postupně pořídit více druhů sladidel a střídat je, nebo hledat, pro jaké účely Vám vyhovují. I tak ale platí, že s celkovým denním příjmem cukrů bychom měli být opatrní. Pokud se pomalu začnete „přeučovat“ na zdravější varianty a zařadíte k jídlům více sladkého ovoce, uvidíte, že časem nebudete mít zdaleka takovou chuť na sladké, jako dříve.

 

Co nám tedy nabízí „alternativní“ sladidla?


med - zvyšuje přirozenou odolnost organismu, obsahuje mnoho vitaminů (A, B-komplex, C, D, H, K, E, P) a minerálních látek (fosfor, vápník, sodík, draslík, síru, mangan, železo, křemík a hořčík), nezatěžuje trávicí systém, je to okamžitý zdroj energie (glykemický index medu je 85), pozor - neměl by se zahřívat na teplotu vyšší než 40° C, ztrácí pak vitaminy a enzymy


javorový sirup
– získává se zahuštěním mízy javoru cukrodárného, 1 litr sirupu vznikne odpařením 40ti litrů šťávy, proto je jeho cena tak vysoká; z 96 % obsahuje sacharózu, ale i vitaminy skupiny B a důležité minerální látky, např. vápník, hořčík, zinek, železo, organické kyseliny a aminokyseliny

sirup z agáve – je to šťáva z kaktusů, které rostou v Mexiku, obsahuje inulin, železo, vápník, hořčík a zinek, je snadno stravitelná, pomáhá činnosti střev; je vhodný pro diabetiky a při redukčních dietách, má relativně nízký glykemický index (46); vhodné je nákup sirupu v bio kvalitě, kde máte jistotu zpracování bez použití chemických látek

ovocný cukr – neboli fruktóza je přirozenou součástí některých potravin (ovoce, med, určité druhy zeleniny), vstřebává se pomaleji než hroznový a řepný cukr, má GI 30 (řepný cukr má hodnotu GI 70, hroznový cukr 100); je vhodný pro diabetiky, slouží jako alternativa k náhradním sladidlům; vyvolává však rychle pocit hladu, v nadměrném množství má vliv na rozvoj metabolických poruch, proto by se i tento cukr měl užívat v malých dávkách; konzumace fruktózy obsažené v ovoci zajišťuje pomalejší vstřebávání fruktózy, vlivem velkého množství vlákniny a enzymů, které se na štěpení cukrů podílejí
 

hroznový cukr – je čistá glukóza, má glykemický index 100 a tedy rychlý nástup do krve; je vhodný při velké námaze, pro sportovce, řidiče a studenty při učení, opět ale v omezeném množství; také vyvolává pocit hladu; porodní asistentky jej doporučují ženám k porodu, jako rychlý zdroj energie


obilný slad – vyrábí se z ječmene, pšenice, kukuřice nebo rýže; má nižší sladivost, sladový cukr se štěpí pomalu (má nižší glykemický index) a dodává energii postupně; je vhodný i pro osoby trpící cukrovkou a při redukčních dietách; rýžový a kukuřičný sirup jsou přirozeně bezlepkové potraviny; dá se pohodlně použít při pečení buchet a koláčů

 

Jogurty, kaše a koláče ochucujte přirozeně sladkými potravinami a kořením

rozinky - pomáhají peristaltice, obsahují vit. A, C, E, antioxidanty, inulin pro příznivou střevní bakteriální mikrofloru, prospívají zubům a dásním (zastavují růst bakterií v ústech); mají GI 65


datle – jsou bohatým zdrojem vitaminů A, B1 a minerálních látek draslík, železo a měď; jsou tvořeny převážně sacharidy, a proto Vám skvěle doplní energii; hodí se jako zdravá svačinka na cesty nebo při větší fyzické aktivitě, ale také pro duševně pracující a studenty, protože datle podporují soustředění


zavařenina
– v ideálním případě se pořiďte marmeládu nebo džem slazené ovocným cukrem, nebo si zkuste vyrobit své domácí – některé druhy ovoce se ani nemusí přislazovat; pro zajímavost: marmeládou se nazývají jen výrobky, které obsahují alespoň 20 % podíl citrusových plodů; džem je směs ovocné pulpy nebo dřeně jakéhokoliv ovoce; při nákupu volte raději EXTRA džemy, což znamená, že obsahují min. 45 % podíl ovoce; na etiketě si přečtěte podíl ovocné složky a podíl cukru


kakao – obsahuje flavonoidy, které mají antioxidační účinky, také minerály (hořčík, železo, zinek, měď) a teobromin (používá se při onemocnění dýchacích cest, na podporu vykašlávání hlenu); povzbuzuje, má afrodiziakální účinky; může způsobovat alergické reakce a potíže lidem s atopickým ekzémem, jeho zdravější variantou je karob


karob
– vyrábí se z lusků stromu rohovníku (tzv. svatojánský chléb, roste ve Středomoří); na rozdíl od kakaa neobsahuje žádné stimulační látky a nezpůsobuje alergii, je vhodný pro děti a celiaky, má nasládlou chuť, proto se ani nemusí doslazovat; obsahuje hořčík, železo, vápník (3x více než kakao), vit. A, B, D, aminokyseliny a vlákninu


skořice - štěpí tuky, zahřívá a stimuluje zažívací trakt, zklidňuje koliky, průjmy a nevolnosti, má dezinfekční účinky, čistí krev


kardamom – pochází z Kardamomských hor v Indii, bývá součástí kořenících směsí, jako je indické kari; semínka podporují trávení a stimulují organismus, také fungují na pálení žáhy; špetka kardamomu v čaji pomáhá proti únavě, žvýkáním semínek si osvěžíte dech; používá se do perníků, koláčů a cukrovinek





Dobré a špatné tuky Dobré a špatné tuky

Naše buňky by bez tuků nemohly správně fungovat. A jídlo by nám bez nich nechutnalo. Ale je potřeba vědět, které našemu organismu škodí, a které prospívají. Ty nevhodné se občas skrývají i tam, kde byste je nečekali…

Proč je důležitá správná snídaně Proč je důležitá správná snídaně

Také se každé ráno rozmrzele díváte do lednice a nevíte co si dát k snídani? Není divu. Přestože obchody nám nabízejí neuvěřitelné množství pomazánek, sýrů, salámů, ochucených tvarohů a jogurtů...

I. POMALÝ VERSUS RYCHLÝ METABOLISMUS I. POMALÝ VERSUS RYCHLÝ METABOLISMUS

Pro náš organismus je důležitá optimální hladina cukru (glukózy) v krvi. O to se stará především slunivka břišní, štítná žláza, nadledvinky a také játra. Slinivka produkuje hormon inzulín...

Podělte se o své názory na tento článek.
zalozka